Solidarność Wielkopolska - Zamachnęli się na Orła
Zamachnęli się na Orła
Poniedziałek 23 czerwca 2014

Po głośnym sprzeciwie leśników i związków zawodowych Ministerstwo Środowiska wycofało się z pomysłu usunięcia polskiego godła z munduru leśnika.

Pod koniec ubiegłego roku Ministerstwo Środowiska, na wniosek Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, przygotowało projekt nowych mundurów leśników. Podczas ich prezentacji okazało się, że usunięto z nich emblematy z orzełkiem. Zamiast tego miałby zostać umieszczony emblemat LP. Wywołało to oburzenie środowisk związanych ze służbami leśnymi.

- Zgody na pozbawianie mundurów leśników symboli narodowych, które towarzyszyły nam od lat, nie ma i nie będzie. Będziemy protestować - zapowiedziała „Solidarność” leśników.

Sprawa ta była jednym z tematów rozmowy Krajowego Sekretariatu Zasobów Naturalnych, Ochrony Środowiska i Leśnictwa z Ministrem Środowiska 6 czerwca br. , który zadeklarował, że orzeł powróci na nowe mundury leśników.

Będziemy tej sprawy bardzo mocno pilnowali. Czekamy na konkrety i kolejny projekt rozporządzenia, bo jak na razie to tylko słowne zapewnieniapodkreśla Zbigniew Kuszlewicz, przewodniczący Sekretariatu.

Orzeł Biały jest elementem munduru leśnika od czasów Królestwa Polskiego. Mimo że w tamtym czasie oficjalnym godłem państwowym był dwugłowy orzeł carski, to jednak leśnicy nosili symbol białego orzełka. To on zdobił guzik mundurów, a także czapki służby leśnej.

- Symbol, którego nie ruszyli zaborcy i który dotrwał do teraz, nie podoba się jednak Ministerstwu Środowiska – mówią oburzeni leśnicy.

b