Solidarność Wielkopolska - Żegnaj Mamo Marianno
Żegnaj Mamo Marianno
Poniedziałek 25 listopada 2013

23 listopada odbyły się uroczystości pogrzebowe Marianny Popiełuszko. Mszę św. w kościele św. Apostołów Piotra i Pawła, której  przewodniczył abp Edward Ozorowski, metropolita białostocki koncelebrowali kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski, abp Sławoj Leszek Głódź, metropolita gdański, arcybiskup senior Stanisław Szymecki oraz trzej biskupi. Matka błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki - kapelana „Solidarności” - spoczęła na cmentarzu w Suchowoli.

Oprócz najbliższej rodziny żegnały Ją tysiące ludzi z całej Polski. Szczególnie licznie przybyli członkowie „Solidarności”, którzy po męczeńskiej śmierci ks. Jerzego całą swoją miłość przelali na Jego Matkę. Wśród nich był także przewodniczący wielkopolskiej „S” Jarosław Lange oraz poczet sztandarowy naszego Regionu.

Przewodniczący „S” Piotr Duda podziękował Mariannie Popiełuszko za księdza Jerzego i za to, że „przez całe życie kontynuowała testament” swego syna, uczestnicząc w pielgrzymkach ludzi pracy. - Mamo Marianno, Solidarność żyje i ty będziesz żyła w sercach Solidarności na zawsze. My o tobie nie zapomnimy - powiedział P. Duda i dodał, że na kolejnych pielgrzymkach ludzi pracy na Jasnej Górze, z myślą o zmarłej zawsze będzie zostawiane puste krzesło i białe róże, które tak lubiła.

Specjalne kondolencje papieża Franciszka przekazał nuncjusz apostolski w Polsce Celestino Migliore: „Ojciec Święty Franciszek, poinformowany o śmierci Pani Marianny Popiełuszko, łączy się duchowo z tymi, którzy połączeni we wspólnej modlitwie dziękują Bogu za Jej piękne i długie życie, oddane Bogu, Kościołowi i Rodzinie”.

Podczas uroczystości pogrzebowych odczytane zostały również kondolencje Konferencji Episkopatu, w których biskupi napisali: "Odchodzi z tego świata „ikona" Matki (...). Zawsze wspierała modlitwą i aprobowała duszpasterską i społeczną działalność Syna, choć przeczuwała, że za swoją postawę i przekonania może zapłacić najwyższą cenę".

Marianna Popiełuszko w 2006 r. została odznaczona przez prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Odrodzenia Polski. W 2011 r. „Tygodnik Solidarność” przyznał jej tytuł Człowieka Roku za „trwanie na straży pamięci o księdzu Jerzym, który oddał życie za głoszenie prawdy”. Rok później Krajowy Zjazd Delegatów nadał jej tytuł „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”.

Fot. Barbara Napieralska

*****

W grudniu ubiegłego roku członkowie Towarzystwa Miłośników Wilna i Ziemi Wileńskiej - jak co roku przed świętami Bożego Narodzenia -  wyjechali z darami dla Rodaków na Wileńszczyźnie. W drodze powrotnej postanowiliśmy nadłożyć drogi i odwiedzić Mariannę Popiełuszko w jej domu w Okopach. Ucałowaliśmy ręce Matki ks. Jerzego,  wręczyliśmy opłatki z Matką Boską Ostrobramską i z Jej błogosławieństwem wzruszeni i szczęśliwi wracaliśmy do Poznania.