Solidarność Wielkopolska - Związkowcy z „S” służą w WOT
Związkowcy z „S” służą w WOT
Wtorek 15 września 2020

Wojska Obrony Terytorialnej to jeden z pięciu rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, obok Wojsk Lądowych, Sił Powietrznych, Marynarki Wojennej i Wojsk Specjalnych. Misją terytorialsów jest obrona i wspieranie lokalnych społeczności. W czasie wojny terytorialsi będą wsparciem wojsk operacyjnych. Jak związkowcy z Solidarności Poczty Polskiej w Regionie Wielkopolska rozpoczynają służbę w WOT opowiada Marcin Gallo, przewodniczący Komisji Podzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej w Komornikach w rozmowie z Teresą Wójcik.

Pan i inni koledzy pocztowcy należący do NSZZ „Solidarność” jesteście żołnierzami Wojsk Obrony Terytorialnej. Jak to się stało?

My jako pocztowa „Solidarność” bardzo chętnie włączamy się we wszelkiego rodzaju akcje pomocowe, m.in. oddawaliśmy honorowo krew, braliśmy udział w Szlachetnej Paczce. W momencie wybuchu pandemii przekazaliśmy dotację na rzecz szpitala jednoimiennego im. Józefa Strusia w Poznaniu. Kolejnym etapem pomagania społeczeństwu było wstąpienie członków pocztowej Solidarności do Wojsk Obrony Terytorialnej.

WOT umożliwia niesienie pomocy osobom poszkodowanym przez pożary i powodzie, osobom starszym, jak również pomoc przy zapobieganiu i zwalczaniu COVID-19. Obecnie w czynnej służbie jest siedmiu członków naszej organizacji, a kolejnych pięciu rozpoczyna 2 października br. szkolenia podstawowe trwające 16 dni. Tak powstaje nasza wojskowa „szesnastka”. Należy pamiętać, że ta „szesnastka” nie jest końcem szkolenia WOT, a dopiero początkiem. Cały proces szkolenia trwa trzy lata. Szkolimy się w cyklu weekendowym, a po zakończeniu każdego roku szkoleniowego czekają nas dwa tygodnie poligonu.

Jakie warunki trzeba spełniać, żeby zostać żołnierzem WOT?

Trzeba przejść badania medyczne, psychologiczne i fizyczne. Następnie trzeba ukończyć 16-dniowe szkolenie podstawowe, które kończy się egzaminem (tzw. pętla taktyczna). Podczas egzaminu sprawdzane są pozyskane umiejętności praktyczne żołnierza. Najbardziej wzruszającym momentem dla wszystkich żołnierzy jest składanie przysięgi wojskowej ostatniego dnia szkolenia, która jest zwieńczeniem włożonej pracy i trudu. Przygotowania do przysięgi odbywają się każdego dnia szkolenia.

Jak godzicie służbę w WOT z pracą zawodową. Czy tworzycie wspólną „pocztową” jednostkę?

Po ukończeniu 16-dniowego szklenia żołnierz WOT odbywa comiesięczne, weekendowe szkolenia rotacyjne, gdzie nabywa dodatkowych umiejętności, szkoli się w zakresie swojego przydziału etatowego, jak również może podnosić kwalifikacje poprzez wiele szkoleń proponowanych przez wojsko.

Poczta Polska jako pracodawca przychylnym okiem patrzy na wojskowe zaangażowanie pracowników i udział w strukturach WOT. Umożliwia odbywanie szkolenia podstawowego i służb rotacyjnych. Podczas szkolenia podstawowego nasza solidarnościowo-pocztowa grupa wspierała się i pomagała sobie nawzajem na wszystkich etapach tego szkolenia. Etatowo również jesteśmy przypisani do jednej kompanii. Kolejne chętne osoby są przypisywane do różnych kompanii zgodnie z zapotrzebowaniem 12. Wielkopolskiej Brygady WOT. Liczy ona obecnie 1600 żołnierzy.

Wspomniał Pan o ćwiczeniach, czy są bardzo trudne, a może też atrakcyjne, skoro są nowi związkowcy chętni do służby w Wojskach Obrony Terytorialnej?

Podczas 16-dniowego szkolenia od kandydata wymaga się sprawności fizycznej oraz wytrzymałości psychicznej. Dzień rozpoczyna się o godz. 5.40 poranną zaprawą, śniadaniem. Następnie są zajęcia zasadnicze, czyli nauka rzemiosła wojskowego, m.in. zajęcia na poligonie, zajęcia na strzelnicy. Po obiedzie odbywają się zajęcia z musztry i przygotowania do przysięgi.

Te bloki tematyczne są bardzo interesujące, każda osoba na pewno znajdzie coś ciekawego dla siebie.: zajęcia z taktyki, strzelania, walki wręcz, ratownictwo medyczne i wiele innych. Każdego miesiąca pojawiają się nowi chętni, którzy chcą spróbować swoich sił i nieść pomoc innym w ramach struktur Wojsk Obrony Terytorialnej.

Czy w Wojskach Obrony Terytorialnej służą wyłącznie mężczyźni, czy przyjmowane są także kobiety?

W ramach struktur WOT służą także kobiety, które stanowią niecałe 20% wszystkich żołnierzy. Również z naszego Związku do struktur WOT zgłaszają się kobiety. Jedna już ukończyła szkolenie, a kolejne trzy zaczynają właśnie 2 października.

*****

Obecnie w szeregach 12. Wielkopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. gen. bryg. Stanisława Taczaka służy ponad 1600 żołnierzy. Stałym rejonem odpowiedzialności brygady jest województwo wielkopolskie. W skład brygady wchodzą w tej chwili trzy bataliony lekkiej piechoty(blp): 124 blp z siedzibą w Śremie, 125 blp w Lesznie oraz tymczasowo 151 blp w Skwierzynie na Ziemi Lubuskiej. Brygadą dowodzi płk Rafał Miernik, oficer z bogatym doświadczeniem wojskowym, weteran misji zagranicznych w Iraku i Afganistanie.

Przedruk: „Tygodnik Solidarność” nr 36 z 4 września 2020