Solidarność Wielkopolska - Aktualności

Poniedziałek 26 lipca 2021

Rozpoczęła się zbiórka podpisów pod obywatelską inicjatywą ustawodawczą w sprawie emerytur stażowych.

Poniedziałek 26 lipca 2021

Francja, Grecja i Włochy zapowiadają wprowadzenie obowiązkowych szczepień przeciwko COVID-19 dla personelu medycznego. W Polsce również Rada Medyczna doradzająca rządowi przedstawiła taką rekomendację zgodnie z zasadą: po pierwsze nie szkodzić.

Poniedziałek 26 lipca 2021

Po pięciu latach intensywnych inwestycji w infrastrukturę i modernizację zakładu, symbolicznym przecięciem wstęgi przy głównej bramie fabryki na ulicy Solidarności – dawniej Smołdzinowskiej – zakończono proces rozbudowy fabryki Volkswagena w Poznaniu. Wstęgę wspólnie przecięli przedstawiciele zarządu spółki Dietmar Mnich i Jolanta Musielak, przedstawiciele pracowników – Przewodniczący OM NSZZ Solidarność Piotr Olbryś wraz z Jarosławem Lange Przewodniczącym wielkopolskich struktur NSZZ Solidarność oraz członkowie Rady Osiedla Antoninek -Zieliniec – Kobylepole.

Poniedziałek 26 lipca 2021

5 lipca br. wręczono nagrody i wyróżnienia w konkursie o tytuł „Najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy”.

Okręgowa Komisja Konkursowa obradująca pod przewodnictwem Tomasza Gajdzińskiego, zastępcy okręgowego inspektora pracy w Poznaniu dokonała oceny Społecznych Inspektorów Pracy zgłoszonych do konkursu.  skład komisji weszli także przedstawiciele Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, Rady Województwa Wielkopolskiego OPZZ oraz Rady Wojewódzkiej Forum Związków Zawodowych.

Poniedziałek 26 lipca 2021

31 sierpnia ub.r., w 40. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych, wielkopolska „Solidarność” rozpoczęła zbiórkę pieniędzy na pomoc mieszkańcom Białorusi. Udało się zebrać ponad 15.000 złotych. Przewodniczący wielkopolskiej Solidarności Jarosław Lange przekazał pieniądze dyrektor Telewizji Biełsat Agnieszce Romaszewskiej-Guzy. Datki będą przeznaczone na pomoc m.in. prześladowanym dziennikarzom.